5 syytä rakastua Squarespace nettisivualustaan

Olen vuosien varrella tullut testailleeksi muutamaa eri nettisivualustaa. Mikäli muistan oikein, ensimmäinen alusta jolle yritin luoda sivujani oli Wordpress. Kenties siksi, että se oli ensimmäinen josta olin aiemmin kuullut ja johon olin saanut hieman kosketuspintaa toimiessani harjoittelijana Suomen voimisteluliitossa. Hyvin pian kuitenkin totesin, että tämä alusta ei ole minua varten, sillä jo perustoimintojen aikaansaaminen tuntui kun olisi vetänyt kivirekeä perässään. Sivujen rakenteesta tuli todella tylsä ja mitäänsanomaton. Kaiken kukkuraksi sain jatkuvalla syötöllä ilmoituksia siitä miten plugineja eli lisäosia tulisi taas päivittää ajantasalle. Koko kokemus oli kerrassaan järkyttävä ja päätin hyvästellä kyseisen alustan.

Seuraava alusta johon kajosin oli Wix sillä minua viehätti Drag and Drop tyylinen editori. Se tuntui kankean Wordpressin jälkeen todella miellyttävältä. Tässä kohtaa aloin tehdä nettisivuja myös muille ja parit sivut taisin yrittäjän urani alkuaikoina tehdä Wix-alustalle. Jossain kohtaa aloin kuitenkin huomaamaan puutteita tässäkin alustassa. Huomasin esimerkiksi, että kertaalleen asetetut elementit saattoivat vaihtaa paikkaa ja ikään kuin liukua editorissa vähän minne sattuu. Tämä ei missään nimessä käynyt päinsä ja aloin kartoittaa uutta alustaa jolla luoda sivuja.

Kun sitten vihdoin törmäsin Squarespaceen, ihastuin alustaan kertaheitolla. Huomasin kuinka monipuolinen se oli ja kuinka hienoja sivuja sillä sai luotua. Inspiroiduin samalla opiskelemaan CSS-koodausta, jotta voisin luoda erottuvia ja mielenkiintoisia osioita sivuille.

Sinun ei kuitenkaan täydy osata koodata, jotta voit nauttia Squarespacen käytöstä. Sinun ei edes tarvitse olla kiinnostunut tekemään sivujasi itse vaan voit huoletta ulkoistaa työn minulle. Tässä postauksessa jaan kuitenkin 5 eri syytä rakastua Squarespaceen. Mikäli vasta pohdit nettisivujen perustamista, toivottavasti tämä postaus selkeyttää päätöksentekoasi!

1. Helppokäyttöisyys

Squarespacea on erittäin helppo oppia käyttämään ja sivujen sisällön päivittäminen itsenäisesti onnistuu varmasti kunhan sitä pääsee muutamia kertoja testaamaan. Editori alustalla on varsin selkeä, monipuolinen ja miellyttävä. Lisäksi alustan parhaita puolia on se, ettei sillä tarvitse käyttää mitään plugineja eli lisäosia. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, ettei sivuilla ole jatkossa myöskään mitään teknistä päivitettävää. Me yrittäjät emme kaipaa mitään tällaisia lisästressiä aiheuttavia tekijöitä arkeemme, kun aikamme on jo muutenkin kortilla.

2. Turvallisuus

Olen muutamia kertoja törmännyt siihen ajatukseen, että koska Squarepace on jenkkifirma, ei se voi olla turvallinen. Tällaiset foliohattuteoriat kannattaa suosiolla unohtaa tai jättää omaan arvoonsa.

Kaikki verkkotunnukset jotka on osoitettu Squarespaceen, suojataan automaattisesti SSL-varmenteilla turvallisuuden parantamiseksi. SSL suojaa yhteydet ja estää toisena henkilönä esiintymisen tai vierailijoiden tietojen varastamisen.

Jos haluat lisätä ylimääräisen suojaustason sivuillesi ja estää luvattoman pääsyn tilillesi, voit ottaa käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen. Lisäksi Squarespacen asiakaspalvelu on auki 24/7, mikäli koet tarvitsevasi apua mieltäsi askarruttavassa asiassa.

3. Monipuolisuus

Squarespacessa viehättää helppokäyttöisyyden lisäksi sen monipuolisuus. Se mm. sisältää oman analytiikka työkalun, jonka avulla voit tarkastella sivujesi kävijämääriä ja tutkia heidän käyttäytymistään. Mikäli haluat perehtyä siihen puoleen tarkemmin, suosittelen lukemaan Miten tarkastella Squarespace nettisivujen analytiikkaa? -blogipostaukseni.

Squarespacessa on myös mahdollista luoda verkkokauppa nettisivujesi yhteyteen. Koen että tuo ominaisuus soveltuu erityisen hyvin heille, ketkä haluavat myydä digitaalisia tuotteita kuten e-kirjoja tai muita hyödyllisiä oppaita. Lisäksi alustalla on mahdollista myös pyörittää omaa verkkokurssia tai jakaa sisältöä ainoastaan jäsenyyden tilanneille tahoille. Nämä kaikki ovat mainioita keinoja lisätä tulovirtoja yrityksellesi.

Alustan kautta on myös mahdollista harjoittaa uutiskirjemarkkinointia, mutta itse suosittelen siihen ennemmin Flodesk nimistä alustaa. Voit tutustua siihen 30 päivän ajan ilmaiseksi ja tästä linkistä saat halutessasi -50% alennuksen ensimmäiseksi vuodeksi.

Squarespaceen on lisäksi integroitu ajanvarausjärjestelmä joka mahdollistaa sen että asiakkaasi voivat varata itselleen sopivia aikoja kalenteristasi. Tämä ominaisuus sopii mainiosti mm. terapeuteille. Huomaa kuitenkin, että käyttöliittymä on ainakin toistaiseksi vielä englanniksi eikä koko ajanvarausjärjestelmästä saa vielä täysin suomenkielistä versiota. Toivottavasti tämä olisi kuitenkin tulevaisuudessa mahdollista.

Squarespace alustalla on myös mahdollista luoda ja lähettää laskuja. Suosittelen tutustumaan myös tähän ominaisuuteen mikäli laskujen luominen on tarpeellista, etkä tee sitä vielä minkään muun ohjelman kautta.

Lopuksi mainitsen vielä yhdestä hyvästä ominaisuudesta, joka on kätevä pienyrittäjien kannalta. Kun luot uusia sivuja, osioita tai vaikkapa blogitekstejä, on sinun mahdollista käyttää lisenssivapaita valokuvia poistumatta ensin Squarespacesta. Alustalla on nimittäin mahdollista hyödyntää Unsplash nimistä ilmaiskuvapankkia josta voi kätevästi hakusanojen avulla etsiä tarpeisiin sopivia kuvituskuvia. Näkisin, että erityisesti blogipostausten luomiseen tämä on oiva lisä.

4. Mobiiliresponsiivisuus

Jokaisen nettisivun tulisi olla optimoitu mobiiliin eli selailun tulisi olla miellyttävää myös puhelimen näytöllä. Lähtökohtaisesti Squarespace on mobiiliresponsiivinen eli se mukautuu erikokoisille laitteille. Ulkoasun optimointi pienemmälle näytölle vaatii kuitenkin usein vielä manuaalista työtä muttei se suinkaan ole niin työlästä kun voisi alkuun kuvitella. Toki jos sivulla on koodin avulla luotuja monimutkaisempia elementtejä saa mobiilioptimointiinkin kulutettua tovin jos toisenkin.

5. Ajan hermolla

Kenties yksi inspiroivimmista asioista on se fakta, että Squarespace pyrkii kehittymään jatkuvasti paremmaksi. Alustan monipuolisuus kasvaa silmissä, mikä tarjoaa alati uusia mahdollisuuksia meille pienyrittäjälle. Jos haluat luoda sivujesi ohjeen verkkokurssin, se onnistuu! Mikäli haluat kasvattaa liikevaihtoasi digitaalisilla tuotteilla, sekin onnistuu! Myös sivujen editori kehittyy koko ajan paremmaksi ja visuaalisesti kauniita sekä mielekkäitä osioita on aina vaan helpompi luoda sekä käyttää.

Luodaanko sinullekin verkkosivut Squarespaceen?

Edellinen
Edellinen

Pouta Creativen vieraskirja: Heidi Väisänen

Seuraava
Seuraava

Mitä opit Flodesk verkkokurssilla?