Mitä tulisi huomioida jos nettisivuja lähtee luomaan itsenäisesti?

Yllättävän moni yrittäjä kokee pystyvänsä luomaan yritykselleen laadukkaat nettisivut lainkaan ilman kokemusta. Olen useampaan otteeseen tullut pohtineeksi mihin tämä valtava itsevarmuus omia taitoja kohtaan pohjautuu? Johtuuko se kenties siitä, että markkinoilla olevat alustat, kuten Squarespace, Wordpress, Wix ja Webnode, luovat selailijalle sellaisen mielikuvan että kyllä sinäkin pystyt tähän. Ja lopulta kuukausien vääntämisen, hermojen menetysten ja useiden tuntien googlailun jälkeen moni varmaan saakin luotua itselleen jonkinlaisen kokonaisuuden jonka voi painaa liveksi.

Mutta kuinka moni voi rehellisesti käsi sydämellä sen jälkeen sanoa seuraavaa: “Tässä verkkosivukokonaisuudessa on otettu huomioon laadukas asiakaspolku ja saumaton selailukokemus. Näiltä sivuilta on aistittavissa brändini ydin ja asiakkaani viihtyvät sivujeni parissa keskivertoa pidempään. Erilaisia kehotteita on tarpeeksi ja ne on ripoteltu strategisesti ympäri sivuja. Sivut on myös optimoitu mobiiliin, jotta selailukokemus on miellyttävä alustalla, jota ihmiset suosivat eniten.”? Uskon että tällaiset tapaukset ovat lopulta aika harvassa.

Todellisuudessa projekti ei välttämättä ole kuluttanut paljoakaan rahaa mutta olet sen sijaan menettänyt jotain vieläkin arvokkaampaa, nimittäin aikaa ja hermojasi. Kenties et vielä arvota omaa aikaasi rahaa korkeammalle? Saadaksesi kotisivusi julki, olet tehnyt useita kompromisseja sillä et ole tiennyt kuinka mieleisesi osio tai sivu luotaisiin teknisestä näkökulmasta. Tai ehkä visuaalinen silmäsi ei olekaan niin harjaantunut että pystyisit luomaan selailukokemuksen jossa silmä lepää ja jossa sisältö on rytmitetty kauniin soljuvaksi. On nimittäin täysin eri asia katsoa jonkun toisen tekemää jälkeä ja sanoa että se miellyttää omaa silmää kuin saada tyhjältä pohjalta luotua yhtä kaunista lopputulosta.

Melko pitkän alkupohjustuksen jälkeen haluan avata hieman silmiäsi DIY-henkisestä nettisivuprojektista tässä blogitekstissä. Käyn läpi muutamia sellaisia asioita, joita et ehkä tule ajatelleeksi kun visualisoit nettisivujen luomisprojektia etukäteen. Se sisältää nimittäin aimo annoksen muutakin kuin pelkästään kuvien, värien ja tekstisisältöjen sommittelua.

Toivon että tämän luettuasi puntaroit tarkkaan onko sinulla riittävästi tietoa, osaamista ja pinnaa lähteä luomaan laadukkaita nettisivuja yritystoimintasi tueksi. Kenties oivallat, että oma aikasi tulisi käyttää järkevämmin ja työn ulkoistaminen olisi sittenkin ehkä parempi tie. Voi toki olla, että nettisivuistasi tulee toimivat ja aidosti nautit siitä matkasta. En kuitenkaan halua maalata liian ruusuista kuvaa tulevasta projektista, sillä uskon että markkinoilla toimivat nettisivualustoja tarjoavat tahot hoitavat sen jo aika mallikkaasti.

Domainin hankinta & yhdistäminen

Moni varmasti onnistuu tilaamaan domainin itsenäisesti eikä sen kertakustannus ole edes kahtakymppiä. Mutta miten oikein sujuu domainin oikeaoppinen yhdistäminen Squarespace nettisivujesi kanssa, etenkin kun alusta antaa mielikuvan, ettei se edes hyväksyisi .fi -päätteistä domainia? Näin ei kuitenkaan ole ja voit hyvillä mielin sellaista käyttää.

Domainia yhdistäessä sinun tulee tehdä asetuksia DNS-tietueisiin, jotka eivät sijaitse samalla alustalla nettisivujesi kanssa. Pääset niihin käsiksi siellä, mistä olet domainisi hankkinut eli alusta voi vaihdella. Itse esimerkiksi suosin Hostingpalvelua. Täällä sinun tulee kirjautua hallintapaneeliin ja lisätä oikeat arvot oikeisiin kohtiin. Monesti myös ammattilainen joutuu hieman kaivelemaan muistiaan että mitenkäs tämä homma menikään. On siis hyvin todennäköistä, että maallikolla tämä ei luonnistu kertaheitolla. Ja jos jokin menee alussa solmuun, on virhettä paljon vaikeampi lähteä paikantamaan ja sitten korjaamaan. Tähän väliin mainittakoon vielä se, että domainin yhdistäminen voi kestää jopa päiviä mikä taas tulisi ottaa huomioon sivujen lanseerausaikataulussa.

Entä jos haluat domainin näkyvän myös sähköpostissasi niin että yrityksesi näyttäytyy luotettavalta? Millainen domainpaketti sinun tulisi siinä tilanteessa yrityksellesi tilata? Työskennellessäsi Pouta Creativen kanssa, saat suositukseni usein jopa ihan pyytämättä. Lisäksi vinkkaan ohjeet siihen miten voit lisätä uuden sähköpostisi omaan sähköpostienlukuohjelmaasi kuten vaikkapa Gmailiin.

Mikäli tilaat nettisivut kauttani:

  • Pidän huolen domainin (ja tarvittaessa webhotellin) oikeaoppisesta tilauksesta.

  • Yhdistän domainisi tarpeeksi ajoissa Squarespace nettisivuillesi, jotta lanseeraus tapahtuu silloin kun sen on suunniteltu tapahtuvan. Pidän siis aikataulusta huolen tässäkin suhteessa.

  • Luon tarpeen vaatiessa yrityksellesi sähköpostiosoitteen ja kerron mitä kaikkea siinä tulisi ottaa huomioon.

  • Jaan vinkit miten voit yhdistää yrityksen sähköpostin Gmail -tiliisi, niin että sähköpostit löytyvät kätevästi omasta kansiostaan. Vaikka yhdistäminen täytyy tehdä itse (koska se tehdään asiakkaan omilla tunnuksilla) annan silti jatkuvaa tukea siihen asti kunnes sähköposti on toiminnassa.

Näkyvyys hakukoneissa

Kun sivut on luotu ja domaininkin on yhdistetty oikein, kaiken pitäisi olla kunnossa ja sivujen tulisi näkyä Googlen hauissa. Jes! Taputat itseäsi olalle ja mietit että olipahan reissu mutta tulipahan tehtyä. Muutaman päivän kuluttua havahdutkin siihen ettei nettisivusi löydykkään Googlesta. Mitä ihmettä? Sivuillesi pääsee ainoastaan kirjoittamalla oikean URL:n selaimen hakukenttään sillä Google haku ei tuota tulosta vaikka domain olisi täydellisesti kirjotettu. Taas on siis aika tehdä ylitöitä ja etsiä apua Internetin syövereistä iltahämärässä. Täytyyhän tähän löytää jokin ratkaisu mahdollisimman pian! Katsahdat kaihoisasti perheesi suuntaan, jotka puuhaavat jo harrastustensa parissa. Sen jälkeen painat nenäsi taas ruutuun kiinni.

Nettisivujen löytyminen Googlesta ottaa aina oman aikansa, eikä mikään ihme, kun miettii kuinka paljon sivuja luodaan ympäri maailmaa ihan jo pelkästään päivätasolla. Tämä on seikka, joka aiheuttaa usein närkästystä sillä sen varaan ei ole laskettu aikatauluja suunniteltaessa.

Maltti on kuitenkin valttia ja uusi sivustosi julkaistaan, kunhan Googlen hakukonerobotit ovat sen käyneet läpi. Tämän vaiheen jälkeen ne määrittelevät millaisen sijan sivustosi saa hakutuloksissa. Prosessin kesto on Googlen liikesalaisuus, eikä edes ammattilaiset osaa sitä tarkkaan sanoa. Kokemuksen mukaan uudet sivut löytyvät Googlesta noin 2-4 viikon kuluttua julkaisemisesta.


Mikäli tilaat nettisivut kauttani:

  • Luon projektin aikataulut vuosien kokemuksella eikä niitä ole täysin tuulesta temmattu. Otan huomioon tarpeesi ja ryhdyn pohtimaan miten pääsisimme tavoitteeseen. En kuitenkaan halua luvata sinulle kuuta taivaalta, mikäli toivomasi aikataulu tuntuu mahdottomalta.

  • Voit luottaa täysillä siihen että vien projektin alusta loppuun asti kunnialla läpi ja olen tukenasi koko matkan ajan. Olen tietoinen mahdollisista viivästyksistä ja sudenkuopista, joiden avulla pystyn pitämään huolen siitä että lanseerauksesi ei kaadu loppumetreilläkään.

  • Mikäli haluat yrittää nopeuttaa sivujesi läpikäyntiä Googlen osalta, vinkkaan ohjeet joiden avulla sivujen indeksointia voi pyytää.


SEO asetukset

Kun sivusi sitten vihdoin löytyy Googlen syövereistä, koet että sijoitus on liian alhainen. Todennäköisesti yrityksen nimellä sivusi pompsahtaa heti kärkeen, mutta mitä jos haluatkin näkyä ykkössijalla myös siinä tapauksessa että selailija kirjoittaa hakukenttään valokuvaaja Hanko tai kauneushoitola Espoo? Silloin sinun täytyy tehdä tiettyjä toimenpiteitä sekä sivujen “näkymättömään osaan” eli asetuksiin kuin myös sivujen sisältöihin. Tuleeko tekstisisällöissäsi tarpeeksi selkeästi esiin se fakta että yrityksesi tarjoaa nimenomaan valokuvauspalveluita Hangon alueella tai että idyllinen kauneushoitolasi sijaitsee Espoon sydämessä?


Mikäli tilaat nettisivut kauttani:

  • Annan sinulle selkeät ohjeet siihen mitä kaikkea voit tehdä hakukonenäkyvyytesi parantamiseksi Squarespacen asetuksien puolella.

  • Kerron myös mitä kaikkea valokuvissa tulisi ottaa huomioon SEO näkyvyyden kannalta. Kaikkiin projekteihini sisältyy automaattisesti kuvien optimointi ilman mitään lisämaksuja. Oli kuvia sitten kolme tai kolmekymmentä.

Huom! En ole SEO alan asiantuntija mutta olen oppinut vuosien mittaan tunnistamaan ne tyypillisimmät askeleet, joita noudattamalla sivujen näkyvyys kasvaa. Mikäli haluat tukea hakukoneoptimiointiisi pienellä investoinnilla, suosittelen tutustumaan SEO oppaaseeni.

“Ilona otti heti kopin toiveistani ja osasi ehdottaa
minulle hyviä vaihtoehtoja niin sivujen ilmeeseen
kuin toimivuuteen.”

Optimointi

Termi saattaa kuulostaa tylsältä ja sitä se ehkä todellisuudessa hieman onkin. Nettisivuilla on kuitenkin tiettyjä asioita, jotka vaativat optimointia. Mikäli nämä toimenpiteet sivuuttaa, Google antaa sinulle siitä noottia hakusijoituksen alenemisella. Ei tietenkään välittömästi, mutta pitkällä aikavälillä asioiden tekemättä jättäminen saattaa laskea näkyvyyttäsi. On siis paljon helpompi tie tehdä asiat heti alussa oikein.

Toinen näistä toimenpiteistä on valokuvien optimointi. Olet saattanut investoida laadukkaaseen brändikuvaukseen, joten et taatusti tahdo että juuri nämä kallisarvoiset kuvat ovat asia josta koituukin osittaista haittaa yrityksellesi. Jokainen kotisivuille tuotu otos tulisi siis optimoida sekä kokonsa että nimensä puolesta.

Toinen optimoinnin kohde on kännykkänäkymä. Tämä tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että sivujesi mobiiliversiossa on huomioitava kapean näytön rajallisuudet asettelussa sekä esimerkiksi sopiva tekstikoko. Lisäksi monimutkaisemmat toiminnallisuudet kuten animoinnit, on välillä parempi vain siistiä pois mobiiliversioista. Tämä siksi, että selailukokemus säilyisi tarpeeksi selkeänä ja miellyttävänä. Se mikä toimii tietokonenäkymässä ei välttämättä toimikaan mobiilissa.


Mikäli tilaat nettisivut kauttani:

  • Huolehdin brändikuviesi optimoinnista. Varmistan, että kuvat on pakattu oikean kokoisiksi sekä nimetty yritystäsi hyödyttävällä tavalla. Lisäksi annan sinulle jatkoa varten ohjeet, jotta tiedät miten tulevaisuudessa kuviasi tulisi käsitellä.

  • Optimoin nettisivusi kokonaisuudessaan myös mobiilinäytöille, sillä loppukädessä suurin osa ihmisistä selailee erilaisia nettisivuja juuri puhelimen näytöiltään. Lisäksi otan mobiilin huomioon jo sivujen rakennetta suunniteltaessa, jolloin optimointityö sujuu jouhevasti.

Testaus

Tämä on vaihe, jonka todella moni sivuuttaa. Kuvitellaan että kyllä ne luodut linkit ja lomakkeet varmasti toimivat. Mutta mitä jos jonnekin onkin eksynyt rikkinäinen URL eikä linkkiä painanut taho pääsekään luvatulle sivulle. Tai mitä jos vaivalla luomasi yhteydenottolomake ei toimikaan kun olet unohtanut syöttää sähköpostiosoitteesi lomakkeen vastaanottoa varten. Tällaiset tilanteet valitettavasti lannistavat ja antavat yrityksestä huonon kuvan. Etenkin jos sivujasi on juuri mainostettu ylpeästi vaikkapa sosiaalisen median tilillä.

Linkkien ja lomakkeiden lisäksi olisi hyvä tarkistaa myös edellisessä kappaleessa mainittu mobiilinäkymä. Mikäli sivuillasi on myös verkkokauppatoimintaa tai olet lisännyt etusivullesi liidimagneetin, testaathan myös niiden toimivuutta.


Mikäli tilaat nettisivut kauttani:

  • Käyn läpi jokaisen sivuiltasi löytyvän linkin ja testaan että ne toimivat. Mikäli huomaan että linkitys on väärä tai se puuttuu kokonaan, korjaan asiaan välittömästi.

  • Teen lomakkeillesi testilähteyksen, jotta varmistutaan siitä että se toimii ja viesti saapuu oikeaan sähköpostikansioon.

  • Selaan sivusi oikealla puhelimella, jotta näen tarvitseeko jokin kohta vielä hiomista. Squarespacen mobiilinäkymä ei valitettavasti täysin vastaa oikeaa livenäkymää, joten siksi sivuja olisi hyvä selata myös omalla puhelimella.

 

Haluatko sittenkin ulkoistaa nettisivuprojektisi?

Seuraava
Seuraava

Pouta Creativen vieraskirja: Katja Kotikoski