Miten aloittaa sähköpostimarkkinointi?
Sähköpostimarkkinointi on edelleen yksi tehokkaimmista digitaalisen markkinoinnin työkaluista. Siitäkin huolimatta että moni meistä notkuu sosiaalisessa mediassa useamman tunnin päivästä. Voit käyttää sitä asiakkaidesi sitouttamiseen ja pienyrityksesi rakentamiseen. Sen avulla hajautat markkinointiasi niin ettei se nojaa vain yhteen alustaan, kuten vaikkapa Instagramiin.
Vuonna 2020 tehdyn tutkimuksen mukaan peräti 59% kuluttajista kertoi että markkinointisähköpostien saaminen vaikutti heidän ostopäätöksiinsä, ja yli puolet kuluttajista ilmoitti ostavansa suoraan markkinointisähköposteista vähintään kerran kuukaudessa. Luvut puhuvat siis puolestaan.
Pienyrittäjille sähköpostimarkkinointi voi muuttaa pienen yleisön kokonaiseksi uskolliseksi verkkoyhteisöksi joka innostuu uutiskirjeistäsi kerta toisensa jälkeen. Ja mikä parasta, saat äänesi kuuluviin ilman että sinun täytyy kamppailla alati muuttuvien algoritmien kanssa. Nimittäin aina kun saat uuden tilaajan listallesi, saat myös suoran pääsyn hänen sähköpostiinsa.
Itse aloitin sähköpostimarkkinoinnin Flodesk (saat linkin kautta -50% alennuksen) nimisellä alustalla vuonna 2020. Alustan on perustanut kaksi naista; Martha Bitar ja Rebecca Shostak vuonna 2019. Ihastuin Flodeskiin ensisilmäyksellä sillä se tuntui todella miellyttävältä käyttää ja sen visuaalinen ilme on äärimmäisen raikas ja inspiroiva. Pääsin taas todistamaan kuinka huolella tehdyllä visuaalisella ilmeellä on erittäin voimakas vaikutus ja se sai minut ottamaan selvää koko sähköpostimarkkinoinnista joka terminä kuulostaa melko tunkkaiselta. Flodesk on onneksi todistanut olevansa kaikkea muuta kuin tunkkainen sähköpostimarkkinointiin keskittynyt alusta. Kokosin alle muutaman vinkin joiden avulla sinäkin voit ottaa uutiskirjeet osaksi yrityksesi markkinointistrategiaa.
1. Aseta tavoitteet
Ihan alkuun on tärkeä miettiä miksi juuri sähköpostimarkkinointi voisi olla hyvä juttu ja miten se voisi auttaa yritystäsi. Ehkä olet lanseeraamassa jotakin uutta palvelua jolle haluat mahdollisimman paljon näkyvyyttä tai sitten haluat varmistaa että tavoitat asiakkaasi myös silloin kun somekanavat kaatuvat. Uutiskirjeet voivat olla sinulle myös väylä kertoa omasta ammattitaidostasi entistäkin syvemmin. Mitä ikinä tavoitteesi onkaan, on niiden määrittely tärkeä työvaihe heti alkuun. Kun tiedät mitä kohti olet menossa, on uutiskirjeiden luominenkin jatkossa helpompaa. Sisällön keksiminen on nimittäin selkeästi luontevampaa kun sinulla on selkeä tavoite mielessäsi.
2. Valitse sinulle sopivin alusta
Niin kuin jo alussa kerroin, itse suosin vain ja ainoastaan Flodesk alustaa uutiskirjeiden lähettämiseen. Sitä on miellyttävä käyttää ja kirjeiden luominen tapahtuu käden käänteessä. Lisäksi kirjeistä saa vähällä vaivalla visuaalisesti upeita eikä lähetyksen ajastaminenkaan vaadi kuin pari hiiren klikkausta. Flodeskissa pystyt myös luomaan tehokkaita yhden sivun laskeutumissivuja joita voit käyttää vaikkapa erilaisten materiaalien jakamiseen. Eikä suinkaan unohdeta analytiikkatyökalua jonka avulla voit seurata mm. kirjeiden avausprosenttia.
Kun valitset yrityksellesi sopivaa alustaa, kiinnitä huomiota ainakin näihin:
Alustaa on miellyttävä ja helppo käyttää
Alusta on yhteensopiva nettisivujesi alustan kanssa
Alusta tarjoaa sellaiset työkalut jotka oikeasti helpottavat arkeasi eikä lisää työtaakkaasi merkittävästi
3. Aloita keräämään tilaajia
Ilman tilaajia uutiskirjeiden sanoma menee luonnollisesti kuuroille korville joten on tärkeä suunnitella etukäteen miten tilaajia voisi houkutella. Paras keino on antaa jotain vastapalvelukseksi tilaajalistalle liittymisestä. Riippuen alastasi, voit tarjota tilaajille alennuksia, erilaisia materiaaleja tai vaikkapa jakaa jotain sellaista tietoa jota ei muualta ole helposti saatavissa. Oikeastaan vaan mielikuvitus on rajana ja ideoitahan voi olla useampia kerrallaan.
Teknisesti tilaajia voi kerätä erilaisten lomakkeiden, laskeutumissivujen tai pop-up ilmoitusten kautta. Flodeskilla niiden luominen on varsin vaivatonta ja jopa kivaa puuhaa. Flodesk verkkokurssillani neuvon myös miten esimerkiksi uutiskirjebanneri lisätään Squarespace alustalla sijaitseville nettisivuille.
4. Luo tervetulokirje
Mielestäni on tärkeää toivottaa jokainen liittyjä heti tervetulleeksi sen jälkeen kun he liittyvät uutiskirjeen tilaajaksi. Tervetulokirje antaa hyvän vaikutelman brändistäsi kun lukija otetaan välittömästi huomioon. Se myös määrittää hyvin pitkälti sitä suhdetta joka tilaajan ja yrityksesi välille alkaa syntyä. Muista kiittää kirjeessä liittymisestä ja tarjoa lupaamasi lisäarvo; esim. alekoodi verkkokauppaan. Visuaalisen alan ammattilaisen pidän myös äärimmäisen tärkeänä sitä että heti alusta pitäen uutiskirjeesi huokuvat brändiäsi niin värien, fonttien, kuvien kuin puhetyylinkin puolesta.
Flodeskin avulla pystyt automatisoimaan tervetulokirjeen lähetyksen niin että aina kun joku liittyy tilaajaksi, saa hän uutiskirjeen sähköpostiinsa. Halutessasi voit luoda jopa ketjuja jolloin uudelle liittyjälle lähtee automaattisesti useampi uutiskirje asettamillasi aikaväleillä. Mikä parasta, sinun tarvitsee tehdä uutiskirjeasetukset vain kerralla kuntoon ja sen jälkeen Flodesk hoitaa loput. Juuri tällaisia työvälineitä kiireiset pienyrittäjät kaipaavat!
5. Seuraa tehokkuutta
Kun olet päässyt tutuksi sähköpostimarkkinoinnin maailmaan ja lähettänyt ensimmäiset uutiskirjeet, on hyvä tarkastella niiden tehoa. Voit tarkastella mm. mikä lähetysaika toimii parhaiten, millaiset otsikot saavat lukijat avaamaan uutiskirjeitä ja millä laitteilla kirjeitäsi oikeastaan luetaan. Verkkokurssilla jaan myös omat vinkkini siihen miten saat avausprosenttia parannettua.
Kukaan meistä pienyrittäjistä ei kuitenkaan varmasti ehdi tuntitolkulla tutkimaan analytiikkaa joten onneksi Flodeskissa sekin on tehty selkeäksi ja helppolukuiseksi. Mielestäni riittää että opit tunnistamaan muutamat seikat jotka toimivat juuri sinun kohdeyleisöösi parhaiten.
Mikäli kiinnostuit sähköpostimarkkinoinnista niin käy ihmeessä tsekkaamassa verkkokurssini jossa opastan sinut kädestä pitäen ottamaan Flodesk alustan haltuun!