Näin luot toimivan liittymislomakkeen uutiskirjeelle
Onko yrityksesi siinä pisteessä että on aika perustaa oma uutiskirje ja kerätä sitoutunutta asiakaskuntaa muillakin tavoilla kuin vain somessa? Hienoa, tämä blogiteksti on juuri sinua varten kirjoitettu. Mikäli kuitenkin etsit vielä sitä sopivinta alustaa sähköpostimarkkinointiin, suosittelen ehdottomasti valitsemaan Flodesk nimisen alustan, josta saat kauttani -50% alennuksen. Pouta Creativelta löytyy myös oma verkkokurssi, joka opastaa sinut suoraan kyseisen alustan saloihin niin ettei sinun tarvitse roikkua iltaisin Googlessa etsien sopivia ohjeita. Lisäksi Flodeskia on mahdollista testata peräti 14 päivää veloituksetta.
Tähän blogitekstiin olen koonnut vinkkini siitä miten luot uutiskirjeellesi liittymislomakkeen tulevia tilaajiasi varten. Se on nimittäin ensimmäisiä tehtäviä joita sinun tulee suorittaa kun olet perustamassa omaa uutiskirjettäsi. Huomaa, että tässä blogitekstissä puhutaan erilaisista liittymislomakkeista. Flodeskissä (jota itse käytän) on tilaajia mahdollista kerätä bannerin, pop-upin ja koko sivun lomakkeen kautta. Voit itse päättää käytätkö näistä yhtä, kahta vai kaikkea kolmea tapaa.
1. Panosta ulkoasuun
Houkutteleva liittymislomake/banneri on informatiivinen, selkeä ja visuaalisesti kiinnostava. Sen tulee koostua brändisi omista värisävyistä ja fonteista jotta se ei riitele esimerkiksi nettisivuillasi muiden osioiden kanssa. Mikäli brändillesi on määritelty ns. tehosteväri, voit käyttää sitä liittymisbannerissa. Silloin se nimittäin samaan aikaan kiinnittää katsojan huomion mutta myös istuu nettisivujen sävymaailmaan. Alta näet yhden esimerkin joka on visuaalisesti miellyttävä ja herättää katsojan huomion. Katsoja näkee liittymisbannerista saman tien mitä tietoja häneltä vaaditaan ja mitä hän sitä vastaan tulee saamaan. Tähän väliin on kuitenkin hyvä mainita että sinulla ei täydy olla omia nettisivuja perustaaksesi uutiskirjeen Flodeskilla vaan pystyt myös luomaan koko sivun liittymislomakkeita jonka linkin voit jakaa vaikkapa Instagramin biossa.
Muista käyttää lomakkeen ulkoasussa tarpeeksi tyhjää tilaa, joka luo ikään kuin visuaalista hengitystilaa. Tyhjä tila lisää sisältösi luettavuutta ja auttaa katsojaa todella sisäistämään näkemänsä.
Mikäli lomakkeesi on koko sivun kokoinen, olisi siihen hyvä lisätä myös jokin kuva. Kuva noteerataan usein ensimmäisenä ja sen olisi hyvä olla houkutteleva. Olisi myös tärkeää suosia vain korkelaatuisia kuvia ja kiinnittää huomiota siihen että kuva todella tukee sitä viestiä mitä yrität tekstilläsi välittää. Mikäli sinulla ei ole hyvälaatuista kuvaa käytössäsi, voit jättää kuvan kokonaan lisäämättä. Huonolaatuinen kuva todennäköisesti ohjaisi katsojan huomion pois ennen kun hän ehtisi edes kiinnostua tekstisisällöstä.
2. Kerro mitä etuja tilaajat saavat rekisteröitymisestä
Potentiaaliset tilaajat eivät tule antamaan sähköpostiosoitettaan sinulle mikäli he ovat epävarmoja siitä mitä he itse tulisivat uutiskirjeistä saamaan. Eli on tärkeää korostaa hyötyjä, joita listalle liittymisestä seuraa. On sinun tehtäväsi miettiä mikä juuri sinun kohdeyleisöäsi voisi kiinnostaa. Oli se sitten jokin ilmainen opas tai vaikka alekoodi ensimmäiseen verkkokauppaostokseen, tuo se selkeästi esille lomakkeessasi. Pyri myös viestimään mitä muuta etua uutiskirjeen tilauksesta voi saada nimittäin pelkkä kertahyöty ei välttämättä ole kaikkien mielestä tarpeeksi houkutteleva.
3. Kiinnitä huomiota sijaintiin ja ajoitukseen
En suosittele, että uutiskirjeesi liittymislomake ponnahtaa samalla sekunnilla esiin kun joku laskeutuu nettisivuillesi. Se on ennemminkin ärsyttävää, enkä usko että kukaan liittyy uutiskirjeesi tilaajaksi kertaheitolla parin sekunnin selailun perusteella.
Anna selailijoillesi sen sijaan miellyttävämpi käyttökokemus ja annan heidän ensin nähdä, mitä tarjoat. Et tietenkään halua odottaa liian kauan ennen kuin rohkaiset kävijöitä tilaamaan uutiskirjeesi, joten mistä tiedät milloin on optimaalisin aika? Yksi tapa selvittää oikea aika on tutkia kotisivujesi analytiikkaa ja etenkin sitä aikaa jonka selailija keskimäärin viettää sivuillasi. Kun saat selville kuinka kauan keskivertoselailija sivuillasi viihtyy, pidä huoli että liittymislomake näkyy hyvissä ajoin ennen kun he poistuvat sivuiltasi näkemättä koko lomaketta. Mikäli liittymislomakkeesi on banneri ponnahdusikkunan sijaan, tutki mihin asti sivujasi yleensä selataan ja lisää banneri sitten suotuisaan väliin.
4. Vahvista ilmoittautuminen tervetulosähköpostilla
Kun vierailijat ovat liittyneet sähköpostilistallesi, olisi tärkeää että heille lähtee automaattisesti ensimmäinen sähköposti joka vahvistaa rekisteröitymisen. Voit ajastaa tuon vahvistusviestin lähteväksi välittömästi tai vaikka 15 minuutin päästä liittymisestä. Pääasia on että uutiskirjeesi tilaaja kokee tehneensä oikein ja liittyminen on onnistunut.
Lisäksi suosittelen että luot ihan oman uutiskirjeketjun juuri uusia liittyjiä varten. Flodeskissa tällaisen tervetuloketjun luominen on helppoa ja näppärää. Luo ketjuun vähintään 1-5 uutiskirjettä jotka on ajastettu lähtemään muutamien päivien tai viikkojen välein automaattisesti. Muista että mitä enemmän uutiskirjeaiheita luot tähän ketjuun, sitä kauemmin tilaajallesi lähtee ajastettuja kirjeitä. Näin toimimalla varmistat että lukija tulee saamaan laadukasta infoa sinusta ja ennen kaikkea yrityksestäsi, ilman että sinun täytyy itse tehdä aktiivisesti mitään. Flodesk verkkokurssilla saat ladattavaksi aineiston jossa on muutamia ideoita juuri tällaista uutiskirjeketjua varten! Lisäksi samaisella kurssilla neuvotaan kuinka tällainen uutiskirjeiden ketju oikein luodaan.
Toiveissa perustaa oma uutiskirje ja kaipaat vinkkejä sen aloittamiseen?