Miltä näyttää verkkokaupan luomisprosessi?
Tässä blogipostauksessa avaan hiukan sitä miltä näyttää verkkokaupan luomisprosessi kun työskentelet juuri Pouta Creativen kanssa. Olen päässyt toteuttamaan upeita verkkokauppoja vuosien saatossa ja prosessini on melko tarkkaan hioutunut. Tiedän missä järjestyksessä kannattaa edetä kun uutta kauppaa lähdetään asiakkaalle rakentamaan.
Mikäli sinun haaveissasi siintää oma verkkokauppa, suosittelen lukemaan tämän postauksen kokonaisuudessaan. Sen jälkeen voit punnita onko tämä sellainen projekti jonka voit viedä alusta loppuun asti niin että aikataulut pitävät vai olisiko helpompaa investoida ulkopuoliseen tekijään jolla on kokemusta vastaavanlaisista projekteista. Mikäli olet jo harkinnut Pouta Creativen palkkaamista, saat tästä kurkistuksen siihen mitä on luvassa!
Huomioithan että tässä postauksessa keskitytään ainoastaan Shopify verkkokauppoihin.
1. Strategian luominen
Ihan ensimmäisenä työvaiheena uuden asiakasprojektin alkaessa kartoitetaan asiakkaan toiveita ja tavoitteita verkkokaupan luomiselle. Millä alalla yritys toimii ja mitä toiminnallisuuksia verkkokauppaan halutaan? Onko tuotteita valikoimissa vähän vai paljon? Millaisia tuotteita yritys myy? Millaisia osioita ja sivuja verkkokauppaan halutaan? Löytyykö olemassa olevaa brändiohjeistusta vai pitäisikö brändäys sittenkin luoda ensin.
Kun huolellinen pohjatyö on tehty, on sen päälle paljon helpompi lähteä rakentamaan toimivaa verkkokauppaa joka todella palvelee yritystä.
2. Luonnosten tekeminen
Kun tiedän asiakkaan toiveet, pystyn alkaa luomaan ensimmäistä luonnosta tulevasta verkkokaupasta. Shopifyssa verkkokaupat luodaan aina jonkin teeman pohjalta jota lähdetään muokkaamaan omiin tarpeisiin. Kartoitan alkuun sopivimmat teemat asiakkaan toiveisiin pohjautuen ja esitän sitten asiakkaalle parhaimmat vaihtoehdot. Tällöin asiakkaan ei tarvitse itse tehdä taustatutkimusta siitä mitä mikäkin teema sisältää ja sopiiko se juuri hänen yritykselleen. Lopullisen teemavalinnan jälkeen lähden työstämään ensimmäisiä luonnoksia ulkoasusta. Pyrkimyksenäni on aina kustomoida teemaa yrityksen brändin mukaiseksi niin että lopputuloksesta tulee erottuva eikä massaan hukkuva. Uskon että moni tee-se-itse verkkokauppa kompastuu juuri tähän vaiheeseen ja lopputulos jää usein harmittavan valjuksi.
Strategiavaiheessa on alkuun listattu mitä sivuja ja osiota kauppaan halutaan ja luonnosteluvaiheessa luon jokaisesta listatusta sivusta oman näkymän. Annan myös omat ideani mahdollisista uusista osioista joita sivuille suosittelen mikäli asiakas ei ole niitä osannut vielä tässä kohtaa sanoittaa. Lisäksi suunnittelen myös siirtymisiä kauppaan eli käytännössä sen mistä linkistä pääsee millekin sivulle.
Kun ensimmäiset luonnokset on tehty, presentoin työvaiheen asiakkaalle. Asiakas pääsee myös tarkastelemaan klikkailtavaa raakaversiota joka on luotu Adobe XD ohjelmalla. Tässä vaiheessa saa siis jo melko hyvän käsityksen siitä millainen lopullisesta verkkokaupasta tulee.
3. Sisällön keräys
Kun asiakkaalla on pääsy ensimmäiseen luonnokseen, on hänen helpompi alkaa keräämään sisältöä joka sivuille tulee. Ilman luonnoksia voi esim. tekstisisällön kirjoittaminen olla todella haasteellinen tehtävä ellei sitten satu olemaan alan ammattilainen. Luonnoksesta asiakas näkee mitä kaikkea sisältöä kauppaan tullaan tarvitsemaan. Tässä vaiheessa teksti ja kuvasisällön ei tarvitse olla vielä lopullisia ja muutoksia voidaan tehdä vielä projektin edetessä pidemmälle. Joskus ideoita alkaa syntyä vasta paremmin matkan varrella kun kokonaisuus alkaa hahmottua!
Sisällön keräys ja etenkin tekstien kirjoittaminen on tavallisimmin työvaihe joka kestää pisimpään ja joskus jopa viivyttää projektin valmistumista. Siksi suosittelen että sisällön miettiminen olisi hyvä aloittaa jo ihan projektin alussa jotta se ei tule yhtäkkiä shokkina. Voit hahmotella tekstisisältöjä vaikka alkuun ranskalaisilla viivoilla ja lähteä siitä pikku hiljaa luomaan kokonaisia lauseita. Tai sitten voit ulkoistaa koko työn ja palkata siihen kirjoittamisen ammattilaisen!
4. Shopify kaupan rakennus
Kun asiakas on toimittanut sisältönsä minulle, lisään ne ensin Adobe XD versioon johon asiakkaalla on jo tässä vaiheessa pääsy. Sen pohjalta ryhdyn itse luomaan lopullisia sivuja Shopify alustalle. Jokainen verkkokauppa luodaan aina ensin Pouta Creativen tunnusten alle josta ne projektin loppuvaiheella siirretään asiakkaalle. Asiakas tulee kuitenkin samaan hyvissä ajoin pääsyn tulevaan Shopify kauppaansa.
5. Viimeistely
Kun tarvittavat sivut ja osiot on luotu luonnosten mukaisesti, on aika kurkata myös koodin puolelle. Teen yleensä jokaisen asiakastyön kohdalla muutoksia koodiin jotta sivuista saadaan näyttävät ja kilpailijoista erottuvat. Muutokset voi olla pienempiä kuten brändin oman fontin lisääminen tai sitten isompia toiminnallisuuksiin liittyviä muutostöitä.
Tässä vaiheessa lisäillään myös viimeisiä sisältöjä paikoilleen (mm. tuotetietoja) ja tehdään tarvittavia muutoksia ulkoasuun kuten esimerkiksi osioiden järjestykseen sivuilla.
6. Optimointi + SEO
Mikäli palkkaat avuksesi suunnittelijan (kuten vaikkapa Pouta Creativen), varmistut siitä että sekä kuvat että mobiilinäkymä on optimoitu. Tämä on vaihe joka hyvin usein jää tekemättä ellet ole ammattilainen ja tiedä tekemättä jättämisen seuraamuksia. Mikäli et nimittäin optimoi kuviasi, vaikuttaa se sivujen latautumiseen joka taas vaikuttaa myös hakukonenäkyvyyteesi. Tai jos et tarkastele miltä sivusi näyttävät mobiilissa, voi jokin olla vinossa ja sinulta jää arvokkaita myyntejä tekemättä juuri siitä johtuen.
Tässä kohtaa käyn usein läpi myös verkkokaupan yleisimmät SEO asetukset ja varmistan että ne ovat kunnossa. On tärkeää että uusi verkkokauppa tulee löytymään helposti hakukoneista kuten vaikkapa Googlesta.
7. Domainin + maksupalvelujen valinta
Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä varata yritykselle oma domain ja asentaa se. Domainin hankinnan ohessa on hyvä luoda myös yrityksen oma sähköpostiosoite jonka loppuosana käytetään juuri hankittua domainia. Itselläni se on muotoa yhteys@poutacreative.fi. Oletko muuten koskaan miettinyt kuinka paljon sähköpostiosoitteellakin on merkitystä siihen millainen mielikuva meille syntyy kyseisestä yrityksestä? Loppuosa nimittäin viestii vahvasti yrityksen luotettavuudesta sillä jos se olisi vaikka muotoa @hotmail.com, olisi sillä aivan erilainen merkitys. Silloin syntyy mielikuva siitä että osoite on jonkun henkilökohtainen osoite joka taas synnyttää ajatuksen siitä että onko yritys sittenkään laadukas ja luotettava. Tässäkin asiassa pätee se väite että pienillä yksityiskohdilla on todellakin merkitystä! Domainin ja sähköpostin hankin usein asiakkailleni heidän puolestaan Hostingpalvelusta. Domainin asennus on yleensä vaihe jossa sormi menee suuhun ellet sitten tiedä mitä olet tekemässä. Mikäli domain tilataan Hostingpalvelusta, jonka kumppani Pouta Creative on, hoituu asennus vaivattomasti asiakkaan puolesta.
Mikäli myyt fyysisiä tuotteita suomalaisille asiakkaille, suosittelen valitsemaan maksupalvelut Paytraililta. Pouta Creative on Paytrailin virallinen kumppani ja syystä, heidän kauttaan maksupalvelujen tilaus ja asennus tapahtuu nopeasti ja vaivattomasti. Myös asiakaspalvelu on ripeää ja mieltä askarruttaviin kysymyksiin saa aina vastauksen. Mikäli olet kiinnostunut valitsemaan Paytrailin kattavat maksutavat osaksi uutta verkkokauppaasi, teen tilauksen ilo mielin puolestasi!
8. Testaus
Testaustyö on myös usein työvaihe joka DIY -sivuilta jaa tekemättä. Mutta jos palkkaat ammattilaisen avuksesi, varmistut siitä että sivusi toimivat kuten pitääkin. Käyn nimittäin jokaisen linkin läpi ja tarkistan että se vie sinne minne sen pitääkin viedä. Lisäksi testaan yhteydenottolomakkeesi läpi jotta varmistutaan siitä ettei yhteydenotot jää saapumatta toimimattoman lomakkeen vuoksi.
9. Lanseeraus
Kun domain on kytketty ja tuotteet on lisätty myyntiin, on aika aukaista ovet yleisölle ja poistaa salasanasuojaus sivulta! Lanseerauspäivänä minulla on tapana mainostaa uutta juuri avattua kauppaa myös omissa kanavissani jotta näkyvyyttä saadaan lisättyä. Mikäli asiakas haluaa, voin auttaa myös lanseerausmateriaalien luomisessa vaikkapa yrityksen Instagram kanavalle!
10. Ohjeiden koonti ja materiaalien luovutus
Viimeistään tässä vaiheessa koostan yritykselle omat ohjeet verkkokaupan käyttämiseen ja mahdollisiin pieniin muutostöihin. Shopify on alusta johon pääsee helposti sisään mutta mikäli unohdat miten luodaan vaikkapa uusi sivu, voit kääntyä koostamani oppaan puoleen. Mikäli projektin aikana on luotu muita materiaaleja, luovutan ne tässä vaiheessa asiakkaalleni. Myös sivujen omistajuus siirretään kokonaan asiakkaan nimiin ja poistan itseltäni oikeudet kauppaan. Jokainen nettisivu- tai verkkokauppaprojekti sisältää 1 kk ilmaisen tukipalvelun alkaen projektin päättymisestä. Eli mikäli jokin askarruttaa vielä projektimme jälkeen, olen asiakkaan käytettävissä.
Onko yrityksesi erottuvan verkkokaupan tarpeessa?